Ο επικεφαλής της Dimand αναφέρεται αναλυτικά στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ

30/10/2015 Άρθρα / Αρχιτεκτονική

Αποθήκευση

Medium_images_(1)

Η Dimand είναι ο Project Manager του νέου γηπέδου της ΑΕΚ (Σύμβουλος Επίβλεψης και Διαχείρισης του έργου), ένα έργο που έχει περάσει από πολλές …περιπέτειες. Που βρίσκεται η όλη διαδικασία;

Σε 15 μέρες τελειώνει η επίσημη διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Όλοι οι ερωτώμενοι φορείς έχουν απαντήσει θετικά και εκκρεμεί μόνον η απάντηση του Δήμου Φιλαδέλφειας.

Είναι γνωστό ότι διαφωνεί…

Πράγματι έχει κατά καιρούς εκφράσει αντιρρήσεις για τη χωροθέτηση αυτή καθεαυτή, για θέματα που σχετίζονται με το άλσος, την υπογειοποίηση… Η άποψη του Δήμου ήταν αρνητική από την αρχή, αλλά φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχει επικεντρωθεί σε λεπτομέρειες, έχοντας αποδεχτεί το νόμο και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Να επισημάνω εδώ ότι το ΣτΕ μπήκε στην ουσία του θέματος. Έκρινε το έργο νόμιμο, περιβαλλοντικά επιθυμητό και πολεοδομικά ισχυρό. Μετά λοιπόν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει περίπου 25 μέρες για να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις που θα θεωρήσει αναγκαίο και μετά η ΜΠΕ χρειάζεται την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με την ΜΠΕ συμπληρώνουμε τον φάκελο για την οικοδομική άδεια τον οποίο καταθέτουμε στη ΔΟΚΚ (υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος που εκδίδει τις άδειες για τα μεγάλα έργα).

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά;

Αν δεν συμβούν απρόοπτα, βάσει των νόμων που ισχύουν, θα πρέπει μέχρι τον Απρίλιο 2016 το αργότερο να έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια για να ξεκινήσει το έργο, το οποίο για να ολοκληρωθεί θα χρειασθεί 18 έως 20 μήνες.

Είστε αισιόδοξος ότι το έργο θα προχωρήσει, δεδομένου ότι μπορεί να συνεχιστούν οι προσφυγές;

Εκτιμώ σαφώς ότι το έργο θα προχωρήσει γιατί ακόμα και αν γίνουν νέες προσφυγές (π.χ. για την ΜΠΕ ή την οικοδομική άδεια) το ΣτΕ έχει μπει στην ουσία του νόμου και έχει αποφανθεί. Επίσης η ΜΠΕ, για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση, έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι φορείς γνωμοδοτούν, δεν απορρίπτουν, δεν μπορούν να σταματήσουν την υπογραφή από τον υπουργό. Η συζήτηση για τη ΜΠΕ με το υπουργείο Περιβάλλοντος διήρκεσε  4 μήνες και στο αρχικό κείμενο το υπουργείο ενσωμάτωσε περίπου 100 παρατηρήσεις.  Υπάρχουν δυσκολίες, οι επόμενοι έξι μήνες είναι δεν θα είναι εύκολοι, πιστεύω όμως ότι το έργο θα γίνει.

Η χρηματοδότηση του έργου έχει κλείσει;

Κατασκευάζουμε ένα αμιγώς γήπεδο ποδοσφαίρου 31.200 θέσεων, με μηδενικές εμπορικές χρήσεις και 180 θέσεις υπόγειας στάθμευσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 65 εκατ. ευρώ. Οι μέτοχοι της Δικέφαλος ΑΕ έχουν μαζέψει περίπου 25 εκατ. ευρώ που είναι το πρώτο κομμάτι του έργου και η Περιφέρεια Αττικής έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό της 20 εκατ. που αφορούν το αθλητικό κομμάτι. Το υπόλοιπο τμήμα του αναγκαίου κεφαλαίου – 20 εκατ. ευρώ – θα το εξασφαλίσουν επίσης οι μέτοχοι της Δικέφαλος, πιθανά μέσω δανείου.

Πηγή : naftemporiki.gr